NÍZKOLIPIDOVÁ DIÉTA
Tuky sú najkoncentrovanejšou formou energie pre ľudské telo. Tvoria akoby rezervu pohonnej látky pre naše telo. 1g tuku obsahuje 9 kalórií, 1 g cukru obsahuje 7 kalórií a 1 g bielkovín obsahuje 4 kalórie. Bunky tela získavajú energiu hlavne spaľovaním tukov a cukrov. Avšak nie všetka energia z potravín, ktoré skonzumujeme, je telom využitá, lebo jeme veľa a veľmi málo sa pohybujeme. Tuk, ktorý ste zjedli a nespálili sa na 100% v tele uloží.Pri cukroch je to v 75% a pri bielkovinách sa prebytok ukladá vo forme tuku len veľmi ťažko. Tuky veľmi dobre zlepšujú chuť jedla, halušky s maslom sú chutnejšie. Jedlo s tukom sa dlhšie zdržiava
v žalúdku a spôsobuje tak väčší pocit sýtosti, no za akú cenu. Pri dnešnom spôsobe života, kedy sa len málo pohybujme, či cvičíme, potrebuje naše telo oveľa menej kalórií, teda aj tukov. Možno si myslíte, že však ja nejem nič mastné. Pozor, tuky sú aj v sladkostiach, mliečnych a mäsových výrobkoch, pečive, zmrzline, orieškoch, zemiakových lupienkoch, čípsoch,…
Naše telo tuky potrebuje. Sú súčasťou buniek a dôležitým médiom pre mnohé látky. V tukoch rozpustné vitamíny by sa bez tukov nedostali do krvného obehu. Dôležité je jesť zdravé tuky a to sú tuky, ktoré nazývame nenasýtené. Sú rastlinného pôvodu a mali by tvoriť 80% všetkých tukov, ktoré zjeme. Veľmi zdravé je jesť olivový olej lisovaný za studena. Neverili by ste ako sa mení kvalita tukov tepelným spracovaním. Tepelne spracované tuky sú pre nás doslova toxické. Môžeme povedať, že každý tuk, ktorý bol nejakým spôsobom upravovaný – vysoko zohriate tuky, alebo opakované zohrievanie tukov, aby boli číre a bez zápachu, hydrogenizácia tukov – margaríny, stužené tuky, je pre naše telo škodlivý a navyše obsahuje veľa voľných radikálov.
Živočíšne tuky sú nasýtené a spôsobujú veľa zdravotných problémov. Slovo cholesterol dnes asi pozná každý. Až 90% cholesterolu si telo vytvára samo. Cholesterol je stavebnou jednotkou bunkovej steny, a preto obmedzovanie cholesterolu v strave nemá veľký vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Dôležité je, aby sme konzumovali kvalitné tuky s vysokým obsahom nenasýtených tukov, ich zdrojom sú rastliny a plody mora. Ostatné tuky sú len zdrojom energie.
Ak máte v krvi zvýšenú hladinu cholesterolu, znamená to, že už máte vysoké riziko jeho ukladania na steny ciev a doslova ich upchávania. Navyše dochádza k ukladaniu minerálov do tohto tuku a on stvrdne. Cievy tak strácajú pružnosť a sú tvrdé (aterosklerotické). Cholesterol v cievach vyzerá presne ako tuk, ktorý steká na zadnú stenu sporáka v kuchyni. Je tvrdý a nedá sa umyť, musíte ho zoškrabovať nožom. Zvýšenú hladinu cholesterolu nemajú len tuční ľudia, ale aj chudí a tiež aj deti. Nezávisí to od veku, ale od životného štýlu. Dôležitý je tu metabolizmus tukov a dobrá činnosť pečene a pankreasu. Zvýšená hladina cholesterolu je často prvým príznakom poruchy činnosti pankreasu a pečene.
Cholesterol zvykneme nazývať aj tichý zabijak. Zvýšený cholesterol nebolí , vôbec neviete, že ho máte zvýšený, len odrazu dôjde k uzavretiu cievy a človek zomiera náhle, akoby z plného zdravia. Ak sa upchá cieva v mozgu, máte mozgovú mŕtvicu, ak v srdci, je to infarkt, ak niekde v inej časti tela, máte trombózu a ischémiu (nedokrvenie) toho ktorého orgánu(dolné končatiny, oči, obličky…). Aj nevysvetliteľné bolesti v členkoch môžu mať príčinu vo zvýšenom cholesterole v krvi. Viete v akom stave sú vaše cievy? Poškodené cievy máme takmer všetci, veď mŕtvica a infarkt sú najčastejšie príčiny smrti.
Diéta tu nestačí. Potrebujeme urobiť viac. Zlepšiť metabolizmus tukov a znížiť celkový podiel tukov v tele.
Nahromadenie tuku v tele je zdravotným rizikom. Vzhľad človeka nemusí vypovedať o množstve telesného tuku. Možno si myslíte, že mne sa nič nemôže stať, lebo mám dobré hodnoty cholesterolu v krvi. nie je to vždy tak! Pri vyšetrení cholesterolu v krvi sa vyšetruje hladina voľného cholesterolu v krvi a ak je v norme, to ešte neznamená, že ho nemáte aj nalepený na stenách ciev. Ten. kto už má zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi, má ho s veľkou pravdepodobnosťou aj nalepený na stenách ciev(ateroskleróza).
Ľudia, ktorí majú dobre vyvinuté svalstvo, majú vyššiu hmotnosť a menej tukov v tele.
Diéta s obmedzením tukov je plnohodnotná, ľahko stráviteľná, dlhodobo užívateľná, má znížený obsah tukov. Nie sú tu zaradené potraviny, ktoré majú vyšší obsah cholesterolu, preto má diéta mierne protisklerotický charakter.
Odporúča sa aj pri doznievajúcom akútnom štádiu ochorenia pankreasu, pri ochorení pečene, žlčníka a poruche metabolizmu tukov (lipidov).
Výber potravín
“Cholesterol/saturated fat index” (CSI) uľahčuje výber potravín, ktoré majú nízky obsah cholesterolu, ako aj nasýtených tukov. Čím nižšia je hodnota CSI, tým je potravina “zdravšia”.
Mäso
- Mäso – hovädzie zadné, dusené teľacie, jahňacie, kuracie, zajačie
- Ryby – netučné, sladkovodné i morské (napr. filé, treska, kapor, lieň, pstruh…)
- Údeniny – dusená šunka, hydinové párky diétna saláma
Mäso: Lipidy (g) CHOL CSI | |||
Bravčové chudé |
17.7 |
0.071 |
9.7 |
Bravčové stredne tučné |
32.0 |
0.083 |
13.7 |
Bravčové stehno |
14.1 |
0.070 |
8.2 |
Bravčové tukové väzivo |
91.0 |
0.085 |
35.9 |
Bravčové výsekové |
32.0 |
0.062 |
13.8 |
Hovädzie chudé |
5.9 |
0.080 |
7.4 |
Hovädzie stredne tučné |
17.1 |
0.120 |
15.9 |
Hovädzie stehno |
7.7 |
0.120 |
9.4 |
Hovädzia svalovina |
4.3 |
0.058 |
4.5 |
Hovädzie výsekové |
7.9 |
0.068 |
8.3 |
Hovädzie výsekové predné |
11.0 |
0.056 |
9.1 |
Hovädzie výsekové zadné |
2.3 |
0.097 |
5.9 |
Teľacia svalovina |
1.3 |
0.070 |
3.8 |
Baranie výsekové |
20.3 |
0.080 |
19.3 |
Vnútornosti: | |||
Bravčová pečeň |
4.8 |
0.340 |
18.4 |
Bravčové ľadviny |
4.5 |
0.410 |
22.9 |
Bravčový jazyk |
14.9 |
0.180 |
13.6 |
Bravčová krv |
0.1 |
0.040 |
2.0 |
Hovädzí jazyk |
13.7 |
0.119 |
14.6 |
Hovädzia pečeň |
3.9 |
0.270 |
15.2 |
Hovädzie ľadviny |
6.5 |
0.400 |
43.7 |
Hovädzie srdce |
6.2 |
0.140 |
12.4 |
Hovädzia krv |
0.2 |
0.163 |
|
Teľací brzlík |
3.5 |
0.320 |
|
Teľací mozog |
8.2 |
1.500 |
|
Teľacia pečeň |
4.7 |
0.365 |
20.5 |
Teľacia slezina |
5.5 |
0.140 |
|
Teľacie ľadviny |
6.3 |
0.415 |
|
Ovčí mozog |
9.1 |
2.200 |
|
Ovčia pečeň |
4.0 |
0.300 |
|
Ovčie ľadviny |
3.0 |
0.375 |
|
Mäsové výrobky: | |||
Biele klobásy |
16.9 |
0.100 |
11.3 |
Bratislavská klobása |
44.7 |
0.109 |
17.9 |
Bravčová klobása |
25.9 |
0.060 |
12.4 |
Bravčová varená klobása |
35.7 |
0.075 |
16.5 |
Bravčové domáce klobásy |
32.8 |
0.066 |
12.3 |
Desiatová klobása |
20.9 |
0.064 |
10.9 |
Dunajská klobása |
44.8 |
0.096 |
17.5 |
Gombasecká klobása |
44.5 |
0.114 |
18.3 |
Ipeľská klobása |
29.8 |
0.068 |
13.8 |
Levočská klobása |
34.6 |
0.066 |
15.3 |
Levočská lahôdková klobása |
27.7 |
0.067 |
13.2 |
Papriková klobása |
24.9 |
0.062 |
11.9 |
Vínne klobásy |
24.5 |
0.100 |
13.3 |
Boloňská saláma |
25.5 |
0.057 |
12.7 |
Čingovská saláma |
37.5 |
0.136 |
19.6 |
Gothajská saláma |
39.9 |
0.064 |
17.6 |
Hlavičková saláma |
18.3 |
0.106 |
17.4 |
Inovecká saláma |
37.5 |
0.067 |
16.3 |
Inovecká saláma trvanlivá |
41.4 |
0.079 |
17.9 |
Košická saláma |
43.0 |
0.093 |
26.1 |
Libanonská boloňská saláma |
14.8 |
0.066 |
9.1 |
Linčianska saláma |
27.2 |
0.060 |
11.9 |
Liptovská saláma |
26.0 |
0.053 |
15.7 |
Lovecká saláma |
37.2 |
0.106 |
17.8 |
Malokarpatská saláma |
51.4 |
0.119 |
24.6 |
Mäkká saláma |
20.1 |
0.063 |
11.5 |
Moravská saláma |
33.1 |
0.066 |
15.7 |
Mortadela |
23.1 |
0.056 |
12.2 |
Myjavská saláma |
25.7 |
0.055 |
18.0 |
Nitran |
40.8 |
0.102 |
16.4 |
Pečeňová saláma |
32.9 |
0.157 |
18.8 |
Piešťanská saláma |
20.3 |
0.064 |
10.2 |
Pikantná saláma |
32.9 |
0.065 |
14.5 |
Pivná saláma |
23.8 |
0.058 |
12.1 |
Poľská saláma |
38.6 |
0.070 |
13.9 |
Pribina |
47.6 |
0.092 |
29.6 |
Púchovská saláma |
43.7 |
0.106 |
18.0 |
Sereďská saláma |
40.7 |
0.085 |
15.7 |
Slovenská saláma |
19.4 |
0.055 |
12.9 |
Strážovská saláma |
43.2 |
0.092 |
19.1 |
Šunková saláma |
13.6 |
0.064 |
10.3 |
Tatranská jemnozrnná saláma |
48.4 |
0.092 |
20.7 |
Turistická saláma |
28.4 |
0.066 |
13.8 |
Turistická trvanlivá saláma |
37.6 |
0.087 |
17.2 |
Vršatec |
53.2 |
0.092 |
20.7 |
Žitavská saláma diétna |
22.6 |
0.063 |
10.8 |
Párky |
24.5 |
0.077 |
14.1 |
Bratislavské párky |
28.4 |
0.020 |
10.8 |
Frankfurtské párky |
29.3 |
0.049 |
13.9 |
Spartak párky |
25.9 |
0.057 |
10.6 |
Spišské párky |
30.7 |
0.053 |
11.7 |
Kabanos |
26.3 |
0.062 |
14.8 |
Špekačky |
29.3 |
0.058 |
13.2 |
Moravské údené |
19.8 |
0.097 |
13.3 |
Slovenská šunka |
17.5 |
0.074 |
9.5 |
Šunka dusená |
10.0 |
0.052 |
5.1 |
Šunka s vyšším obsahom tuku |
18.9 |
0.057 |
9.3 |
Domáce jaternice |
18.5 |
0.101 |
20.1 |
Domáce žemľové krvavničky |
30.9 |
0.071 |
15.6 |
Jemná sekaná |
28.0 |
0.076 |
14.6 |
Pečeňový syr |
31.2 |
0.174 |
18.4 |
Sedliacka tlačenka tmavá |
52.8 |
0.070 |
19.2 |
Tlačenka mäsová svetlá |
27.1 |
0.229 |
25.9 |
Bravčové vo vlastnej šťave |
28.1 |
0.065 |
12.0 |
Karpatská nátierka |
26.4 |
0.216 |
24.2 |
Krvná tučnica |
39.1 |
0.062 |
14.4 |
Luncheonmeat s níz. obs. tuku |
3.1 |
0.041 |
3.4 |
Luncheonmeat |
26.6 |
0.060 |
13.3 |
Pečeňová paštéta |
34.8 |
0.122 |
45.3 |
Údená slanina bez kože |
91.6 |
0.068 |
35.7 |
Hydinové mäso: | |||
Husací chrbát |
54.7 |
0.081 |
20.2 |
Husacie mäso |
34.3 |
0.072 |
14.2 |
Husacie prsia |
10.7 |
0.073 |
12.7 |
Husacie stehno |
32.1 |
0.072 |
14.0 |
Kačací chrbát |
47.2 |
0.120 |
21.3 |
Kačací krk |
6.4 |
0.070 |
|
Kačacie mäso |
29.8 |
0.106 |
8.2 |
Kačacie prsia |
30.5 |
0.110 |
14.8 |
Kačacie stehno |
31.9 |
0.090 |
14.3 |
Kura – biele mäso |
3.2 |
0.043 |
3.2 |
Kura – tmavé mäso |
5.5 |
0.073 |
5.5 |
Kuracie mäso |
9.3 |
0.057 |
5.9 |
Kuracie mäso s kožou |
17.7 |
0.099 |
10.9 |
Slepačie mäso |
15.4 |
0.059 |
9.7 |
Slepačie prsia |
2.7 |
0.053 |
|
Slepačie stehno |
4.3 |
0.059 |
|
Morčacie mäso |
8.3 |
0.074 |
5.2 |
Hydinové vnútornosti: | |||
Husacia pečeň |
11.9 |
0.370 |
20.7 |
Kačacia pečeň |
7.2 |
0.260 |
17.0 |
Hydinové výrobky: | |||
Emulzia husacia krv |
16.6 |
0.090 |
15.8 |
Husacia a kačacia krv s masťou |
16.3 |
0.014 |
11.9 |
Husací chrbát pečený |
40.3 |
0.116 |
18.4 |
Husacie prsia pečené |
21.9 |
0.101 |
12.0 |
Husacie stehno pečené |
25.5 |
0.099 |
7.2 |
Hyd.nátierka s nízkym obsahom tuku |
12.6 |
0.030 |
|
Hydinová roláda |
8.7 |
0.049 |
4.6 |
Hydinový kabanos |
16.7 |
0.005 |
4.4 |
Hydinový luncheonmeat |
5.1 |
0.049 |
3.9 |
Jemná hydinová paštéta |
30.6 |
0.132 |
20.1 |
Jemná saláma z kuracieho mäsa |
9.5 |
0.001 |
2.9 |
Kačací chrbát pečený |
33.2 |
0.190 |
|
Kačacie mäso pečené |
45.9 |
0.153 |
10.4 |
Kačacie prsia pečené |
25.6 |
0.150 |
|
Kačacie stehno pečené |
27.5 |
0.150 |
|
Kurací luncheonmeat |
17.8 |
0.064 |
8.5 |
Kuracia roláda |
18.0 |
0.050 |
9.0 |
Morčací guláš |
16.2 |
0.039 |
15.4 |
Morčacia saláma mäkká |
12.8 |
0.082 |
6.7 |
Morčacie mäso s ryžou |
21.9 |
0.033 |
5.9 |
Morčacie párky |
17.7 |
0.107 |
5.4 |
Orlická klobása |
9.3 |
0.014 |
3.4 |
Paštéta z husacích pečienok |
43.8 |
0.150 |
7.5 |
Sliepka na maďarský spôsob |
7.6 |
0.004 |
14.1 |
Sliepka na paprike so smotanou |
10.4 |
0.006 |
15.0 |
Vaječná hydinová nátierka |
37.3 |
0.004 |
16.2 |
Ryby sladkovodné: | |||
Belica veľká – biely sval |
3.0 |
0.310 |
16.3 |
Belica veľká – červený sval |
3.9 |
0.460 |
24.0 |
Hrúz obyčajný – biely sval |
2.8 |
0.250 |
13.4 |
Hrúz obyčajný – červený sval |
3.6 |
0.400 |
21.1 |
Jalec hlavatý – červený sval |
2.4 |
0.278 |
14.5 |
Jalec obyčajný – biely sval |
2.6 |
0.270 |
14.1 |
Jalec obyčajný – červený sval |
3.5 |
0.460 |
23.9 |
Kapor obyčajný |
6.0 |
0.354 |
19.1 |
Mieň obyčajný – biely sval |
1.2 |
0.150 |
7.7 |
Mieň obyčajný – červený sval |
1.7 |
0.310 |
15.8 |
Nosáľ – biely sval |
3.4 |
0.370 |
19.3 |
Nosáľ – červený sval |
4.3 |
0.560 |
28.9 |
Ostriež obyčajný – biely sval |
1.8 |
0.220 |
11.4 |
Ostriež obyčajný – červený sval |
2.4 |
0.390 |
20.1 |
Ostriež obyčajný |
1.6 |
0.072 |
3.9 |
Platesa riečna |
1.5 |
0.255 |
13.2 |
Pleskáč vysoký – biely sval |
2.1 |
0.200 |
10.5 |
Pleskáč vysoký – červený sval |
2.9 |
0.350 |
18.1 |
Plotica obyčajná – biely sval |
2.8 |
0.290 |
15.3 |
Plotica obyčajná – červený sval |
3.3 |
0.370 |
19.3 |
Pstruh |
4.2 |
0.222 |
11.7 |
Pstruh – biely sval |
1.9 |
0.255 |
13.2 |
Pstruh – červený sval |
2.4 |
0.320 |
16.4 |
Sih pelaď – biely sval |
3.9 |
0.465 |
24.2 |
Sih pelaď – červený sval |
4.2 |
0.539 |
27.9 |
Sih veľký – biely sval |
3.5 |
0.351 |
18.3 |
Sih veľký – červený sval |
4.0 |
0.466 |
24.1 |
Sivoň americký – biely sval |
2.3 |
0.250 |
13.1 |
Sivoň americký – červený sval |
3.1 |
0.377 |
19.3 |
Šťuka obyčajná – biely sval |
1.9 |
0.230 |
11.9 |
Šťuka obyčajná – červený sval |
2.3 |
0.270 |
14.0 |
Šťuka obyčajná |
0.8 |
0.063 |
3.3 |
Úhor riečny |
21.0 |
0.082 |
8.9 |
Zubáč obyčajný – biely sval |
2.1 |
0.300 |
15.7 |
Zubáč obyčajný – červený sval |
2.6 |
0.400 |
20.8 |
Ryby morské: | |||
Halibut atlantický |
5.7 |
0.039 |
2.8 |
Losos atlantický |
11.3 |
0.070 |
5.2 |
Makrela obyčajná |
10.9 |
0.062 |
6.2 |
Ostriež morský |
5.2 |
0.041 |
2.8 |
Osmonoh obyčajný |
1.3 |
0.048 |
2.7 |
Pikša |
0.4 |
0.063 |
25.4 |
Platesa veľká |
1.2 |
0.046 |
2.8 |
Sajda |
0.8 |
0.071 |
3.7 |
Sardinka |
11.0 |
0.100 |
6.3 |
Sleď obyčajný |
12.6 |
0.220 |
13.9 |
Solea obyčajná |
1.8 |
0.050 |
|
Šprota obyčajná |
8.4 |
0.044 |
4.3 |
Stavrida obyčajná |
5.5 |
0.066 |
|
Treska obyčajná |
0.4 |
0.043 |
2.3 |
Tuniak obyčajný |
8.4 |
0.038 |
3.6 |
Žralok malý |
14.5 |
0.074 |
3.9 |
Iné morské živočíchy: | |||
Homar obyčajný |
1.9 |
0.135 |
|
Hrebenatka |
0.1 |
0.104 |
|
Kalmar |
1.7 |
0.225 |
11.8 |
Krevety |
1.4 |
0.138 |
7.0 |
Langusty |
1.1 |
O.140 |
7.1 |
Rak riečny |
0.5 |
0.158 |
|
Slávka jedlá |
1.3 |
0.126 |
6.9 |
Ustrica |
1.2 |
0.123 |
6.6 |
Rybie výrobky: | |||
Halibut údený |
13.5 |
0.070 |
5.4 |
Kaviár |
15.5 |
0.300 |
15.8 |
Losos údený |
9.1 |
0.070 |
4.3 |
Lososová drť |
51.5 |
0.043 |
8.6 |
Makrela údená |
15.0 |
0.075 |
6.3 |
Sardinky v oleji |
18.7 |
0.080 |
9.4 |
Sleď údený |
8.5 |
0.085 |
6.4 |
Rybie prsty mrazené |
7.8 |
0.029 |
4.0 |
Rybie prsty vypráž. v bravčovej masti |
9.0 |
0.037 |
6.8 |
Rybie prsty vypráž.v slneč. oleji |
12.7 |
0.032 |
5.2 |
Treska mrazená |
0.6 |
0.043 |
2.3 |
Tuniak v oleji |
19.4 |
0.100 |
10.2 |
Mlieko a mliečne výrobky
- Nízkotučné egalizované, mlieko nepodávame ako samostatný pokrm, iba na prípravu pokrmov
- Vhodné sú kyslé mliečne výrobky – biokys, kefírové mlieko, jogurtové mlieko
- Jogurt biely alebo s povolenou ovocnou príchuťou Termix, tvaroh mäkký i tvrdý, nízkotučný
- Syry – tavené do 30 % t. v s. bez pikantných príchutí
- Tvrdé, strúhané, Eidam, Moravský bochník
- Vhodné sú tvarohové syry
Mliečne výrobky: Lipidy (g) CHOL CSI | |||
Jogurt biely plnotučný |
3.6 |
0.011 |
2.7 |
Jogurt biely nízkotučný |
0.1 |
0.004 |
|
Maslo čerstvé |
82.6 |
0.120 |
50.6 |
Mlieko plnotučné |
3.4 |
0.006 |
2.4 |
Mlieko polotučné |
2.0 |
0.005 |
1.6 |
Mlieko sušené plnotučné |
26.2 |
0.120 |
19.1 |
Mlieko zahustené nesladené |
8.1 |
0.025 |
5.6 |
Mlieko zahustené sladené |
9.1 |
0.034 |
6.9 |
Kakaové mlieko plnotučné |
3.6 |
0.006 |
4.8 |
Kakaové mlieko polotučné |
2.3 |
0.005 |
4.8 |
Ochutené mlieko citrónové |
1.8 |
0.005 |
0.3 |
Ochutené mlieko karamelové |
1.8 |
0.005 |
0.3 |
Smotana (do kávy) |
6.0 |
0.025 |
5.4 |
Smotana 33 % (šľahačka) |
33.7 |
0.109 |
23.8 |
Smotana 40 % |
40.0 |
0.137 |
30.7 |
Smotanový krém kakaový |
18.0 |
0.055 |
3.9 |
Smotanový krém ovocný |
17.7 |
0.055 |
2.8 |
Smotan.krém vanilkový so sirupom |
17.0 |
0.058 |
2.9 |
Termix – tvarohový dezert čokoládový |
9.7 |
0.013 |
9.2 |
Termix – tvarohový dezert karamelový |
12.1 |
0.018 |
16.3 |
Termix – tvarohový dezert kávový |
9.1 |
0.013 |
9.8 |
Termix – tvarohový dezert ovocný |
10.6 |
0.018 |
14.2 |
Termix – tvarohový dezert vanilkový |
12.2 |
0.018 |
15.9 |
Tvaroh mäkký – chudý |
0.4 |
0.001 |
|
Tvaroh mäkký – polotučný | 5.1 | 0.017 | 3.9 |
Tvaroh mäkký – tučný |
11.4 |
0.037 |
8.8 |
Mrazené mliečne výrobky: | |||
Ascot |
8.4 |
0.033 |
5.2 |
Eskimo maxi |
6.7 |
0.065 |
38.2 |
Fragola limone |
3.7 |
0.011 |
0.9 |
Mrazený smotan.krém čokoládový |
17.0 |
0.025 |
24.9 |
Mrazený smotanový krém orechový |
16.4 |
0.025 |
28.1 |
Nanuková torta |
12.1 |
0.018 |
23.3 |
Rollo brune |
13.1 |
0.017 |
20.2 |
Zmrzlina mliečna |
12.4 |
0.021 |
|
Syry: | |||
Čedar – 50 % tuku v sušine |
32.2 |
0.100 |
24.7 |
Edelpilz |
19.8 |
0.088 |
19.0 |
Eidam – 40 % tuku v sušine |
23.4 |
0.071 |
18.1 |
Ementál – 45 % tuku v sušine |
29.7 |
0.092 |
22.6 |
Gouda – 45 % tuku v sušine |
29.2 |
0.114 |
24.0 |
Hermelín – 50 % tuku v sušine. |
25.7 |
0.072 |
19.1 |
Hermelín – 45 % tuku v sušine. |
22.3 |
0.057 |
9.6 |
Krémový – Imperial |
15.6 |
0.094 |
|
Parmezán |
25.8 |
0.068 |
19.3 |
Topený syr – priemer |
32.0 |
0.088 |
Vajcia
- Bielok neobmedzene, žĺtok 1 ks na deň
- Vajcia nepodávame ako samostatný pokrm, iba na prípravu pokrmov
Tuky
- Povolené max. 55 g tukov/deň – voľného i v potravinách (voľný tuk max 35 g a 20 g tuku obsadeného v potravinách). Väčšie množstvo tukov sa zaraďuje v dopoludňajších hodinách, menej potom večer
- Čerstvé maslo, náhradné maslá – nátierkové maslo: Perla, Rama, Flora
- Jednodruhové rastlinné oleje (slnečnicový, repkový, olivový)
Tuky rastlinného pôvodu: Lipidy (g) CHOL CSI | |||
Olej Heliol |
99.7 |
< 0.001 |
11.8 |
Olej Heliol Extra |
99.7 |
< 0.001 |
11.8 |
Olej kukuričný |
99.7 |
0.002 |
15.1 |
Olej Maja |
86.8 |
0.003 |
7.8 |
Olej olivový |
99.5 |
< 0.001 |
16.1 |
Olej Palmol |
99.7 |
0.002 |
15.1 |
Olej repkový |
81.4 |
0.003 |
5.9 |
Olej slnečnicový |
99.7 |
< 0.001 |
11.8 |
Olej sójový |
99.7 |
0.001 |
16.7 |
Olej stolový |
86.9 |
0.003 |
7.8 |
Olej Vegetol |
99.7 |
< 0.001 |
11.8 |
Tuk pokrmový Hera |
82.6 |
< 0.001 |
16.0 |
Tuk pokrmový Juno |
83.3 |
< 0.001 |
14.9 |
Tuk pokrmový Perla |
84.1 |
< 0.001 |
81.9 |
Tuk pokrmový Smeta |
80.2 |
0.046 |
19.6 |
Tuk pokrmový Visa |
82.7 |
< 0.001 |
95.7 |
Tuk margarín stolový |
78.8 |
0.049 |
28.9 |
Tuk margarín mliečny špeciál |
78.3 |
0.003 |
15.0 |
Tuky živočíšneho pôvodu: | |||
Bravčová masť topená |
99.5 |
0.090 |
48.7 |
Bravčová slanina surová |
84.4 |
0.079 |
40.6 |
Hovädzí loj topený |
96.7 |
0.094 |
60.7 |
Husací tuk surový |
91.5 |
0.045 |
29.9 |
Kačací tuk surový |
82.9 |
0.080 |
34.0 |
Sacharidové potraviny
- Cukor, med primerane, múka hladká, polohrubá i hrubá, ovsené vločky – po úprave mix, krupica, krúpy (lisujeme)
- Príkrmy – zemiaky, zemiaková kaša, cestoviny, jemné knedlíky, ryža, knedlík diétny – nesmie byť kyprený droždím, krupicové, múčne noky
- Pečivo – staršie biele, vodové, netučné rohlíky, veka, staršia netučná vianočka alebo mazanec, piškóty. Pečivo nie s posýpkou
- Piškótové, múčne cesto, tvarohové, odpaľované sparované, krupicové cesto
Cukrárenské výrobky a trvanlivé pečivo: Lipidy (g) CHOL CSI | |||
Bábovka šľahaná |
14.6 |
0.002 |
1.1 |
Bábovka trená |
16.9 |
0.003 |
4.8 |
Bratislavsky rožtek makový |
24.1 |
0.068 |
8.9 |
Dia čokoládový rez smotanový |
16.2 |
0.050 |
4.5 |
Dia roláda čokoládová |
24.9 |
0.001 |
11.4 |
Dia tortový korpus |
5.1 |
0.002 |
0.5 |
Dia tortový rez orieškový |
23.7 |
0.236 |
20.0 |
Fruti chlebíček |
15.8 |
0.001 |
4.0 |
Koláč cukrár. s makovou náplňou |
17.4 |
< 0.001 |
2.3 |
Koláč cukrár. s tvarohovou náplňou |
8.1 |
0.039 |
3.4 |
Krémeš |
10.6 |
0.055 |
3.4 |
Likérový tukový rez |
21.6 |
0.001 |
5.2 |
Linecké trené s marmeládou |
22.1 |
0.012 |
6.6 |
List. výr. s makovou náplňou |
26.8 |
0.038 |
4.3 |
List. výr. s orechovou náplňou |
26.1 |
0.039 |
3.6 |
Listová trubička |
19.5 |
0.048 |
2.9 |
Listové cesto |
28.8 |
0.034 |
2.3 |
Maslové bratislavské rožky makové |
26.0 |
0.050 |
17.6 |
Maslové bratislavské rožky orechové |
30.0 |
0.049 |
17.1 |
Pagáčik |
15.9 |
0.016 |
9.2 |
Parížan |
29.2 |
0.027 |
4.8 |
Parížska šľahačka |
26.7 |
0.107 |
8.1 |
Parížsky trojhran |
24.1 |
0.084 |
6.4 |
Piškóty cukrárenské |
3.3 |
0.289 |
15.7 |
Pražský dezert |
2.8 |
0.001 |
3.4 |
Pražský rez |
31.7 |
0.028 |
4.8 |
Sachrový rez |
19.8 |
0.002 |
2.6 |
Skalický trdelník |
21.8 |
0.079 |
14.4 |
Slané syrové tyčinky |
29.1 |
0.093 |
12.5 |
Šiška cukrárenská |
21.8 |
0.062 |
5.1 |
Tortový korpus kakaový |
14.2 |
0.002 |
1.5 |
Tortový korpus s olejom |
13.4 |
0.002 |
0.9 |
Tvarohová šatôčka |
7.1 |
0.001 |
0.2 |
Tvarohový závin |
13.6 |
0.002 |
0.2 |
Vaječné venčeky s maslovou náplňou |
4.8 |
0.059 |
11.3 |
Vianočka cukrárska |
13.4 |
0.141 |
11.2 |
Zázvorník |
3.7 |
0.160 |
9.1 |
Ovocie
- Syrové – jablká, marhule, broskyne dobre vyzreté
- Tepelne upravené – jablká, marhule, broskyne, čerešne, višne, slivky, nektárinky
- Ovocie južné – banány, mandarínky, pomaranče, grapefruity
Zelenina
- Mladá, jemná, čerstvá, mrazená, sušená i sterilizovaná
- Mrkva, zeler, petržlen, pastiňák, čierne korenie, hrášok – malé množstvo, dyne, patizóny, špenát, fazuľka, rajčatá, hlávkový šalát, červená repa, paradajkový pretlak, paradajková šťava, dyne ako dusená zelenina
- Pažítka, petržlen, kôpor, mladá zelerová vňať, bazalka, saturajka, majoránka, drvený kmín, vývar z bôbového listu, vývar z hub, citrónová a pomarančová šťava, pomarančová kôra, vanilkový cukor