NÍZKOLIPIDOVÁ DIÉTA

Tuky sú najkoncentrovanejšou formou energie pre ľudské telo. Tvoria akoby rezervu pohonnej látky pre naše telo. 1g tuku obsahuje 9 kalórií, 1 g cukru obsahuje 7 kalórií a 1 g bielkovín obsahuje 4 kalórie. Bunky tela získavajú energiu hlavne spaľovaním tukov a cukrov. Avšak nie všetka energia z potravín, ktoré skonzumujeme, je telom využitá, lebo jeme veľa a veľmi málo sa pohybujeme. Tuk, ktorý ste zjedli a nespálili sa na 100% v tele uloží.Pri cukroch je to v 75% a pri bielkovinách sa prebytok ukladá vo forme tuku len veľmi ťažko. Tuky veľmi dobre zlepšujú chuť jedla, halušky s maslom sú chutnejšie. Jedlo s tukom sa dlhšie zdržiava
v žalúdku a spôsobuje tak väčší pocit sýtosti, no za akú cenu. Pri dnešnom spôsobe života, kedy sa len málo pohybujme, či cvičíme, potrebuje naše telo oveľa menej kalórií, teda aj tukov. Možno si myslíte, že však ja nejem nič mastné. Pozor, tuky sú aj v sladkostiach, mliečnych a mäsových výrobkoch, pečive, zmrzline, orieškoch, zemiakových lupienkoch, čípsoch,…

Naše telo tuky potrebuje. Sú súčasťou buniek a dôležitým médiom pre mnohé látky. V tukoch rozpustné vitamíny by sa bez tukov nedostali do krvného obehu. Dôležité je jesť zdravé tuky a to sú tuky, ktoré nazývame nenasýtené. Sú rastlinného pôvodu a mali by tvoriť 80% všetkých tukov, ktoré zjeme. Veľmi zdravé je jesť olivový olej lisovaný za studena. Neverili by ste ako sa mení kvalita tukov tepelným spracovaním. Tepelne spracované tuky sú pre nás doslova toxické. Môžeme povedať, že každý tuk, ktorý bol nejakým spôsobom upravovaný – vysoko zohriate tuky, alebo opakované zohrievanie tukov, aby boli číre a bez zápachu, hydrogenizácia tukov – margaríny, stužené tuky, je pre naše telo škodlivý a navyše obsahuje veľa voľných radikálov.

Živočíšne tuky sú nasýtené a spôsobujú veľa zdravotných problémov. Slovo cholesterol dnes asi pozná každý. Až 90% cholesterolu si telo vytvára samo. Cholesterol je stavebnou jednotkou bunkovej steny, a preto obmedzovanie cholesterolu v strave nemá veľký vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Dôležité je, aby sme konzumovali kvalitné tuky s vysokým obsahom nenasýtených tukov, ich zdrojom sú rastliny a plody mora. Ostatné tuky sú len zdrojom energie.

Ak máte v krvi zvýšenú hladinu cholesterolu, znamená to, že už máte vysoké riziko jeho ukladania na steny ciev a doslova ich upchávania. Navyše dochádza k ukladaniu minerálov do tohto tuku a on stvrdne. Cievy tak strácajú pružnosť a sú tvrdé (aterosklerotické). Cholesterol v cievach vyzerá presne ako tuk, ktorý steká na zadnú stenu sporáka v kuchyni. Je tvrdý a nedá sa umyť, musíte ho zoškrabovať nožom. Zvýšenú hladinu cholesterolu nemajú len tuční ľudia, ale aj chudí a tiež aj deti. Nezávisí to od veku, ale od životného štýlu. Dôležitý je tu metabolizmus tukov a dobrá činnosť pečene a pankreasu. Zvýšená hladina cholesterolu je často prvým príznakom poruchy činnosti pankreasu a pečene.

Cholesterol zvykneme nazývať aj tichý zabijak. Zvýšený cholesterol nebolí , vôbec neviete, že ho máte zvýšený, len odrazu dôjde k uzavretiu cievy a človek zomiera náhle, akoby z plného zdravia. Ak sa upchá cieva v mozgu, máte mozgovú mŕtvicu, ak v srdci, je to infarkt, ak niekde v inej časti tela, máte trombózu a ischémiu (nedokrvenie) toho ktorého orgánu(dolné končatiny, oči, obličky…). Aj nevysvetliteľné bolesti v členkoch môžu mať príčinu vo zvýšenom cholesterole v krvi. Viete v akom stave sú vaše cievy? Poškodené cievy máme takmer všetci, veď mŕtvica a infarkt sú najčastejšie príčiny smrti.

Diéta tu nestačí. Potrebujeme urobiť viac. Zlepšiť metabolizmus tukov a znížiť celkový podiel tukov v tele.

Nahromadenie tuku v tele je zdravotným rizikom. Vzhľad človeka nemusí vypovedať o množstve telesného tuku. Možno si myslíte, že mne sa nič nemôže stať, lebo mám dobré hodnoty cholesterolu v krvi. nie je to vždy tak! Pri vyšetrení cholesterolu v krvi sa vyšetruje hladina voľného cholesterolu v krvi a ak je v norme, to ešte neznamená, že ho nemáte aj nalepený na stenách ciev. Ten. kto už má zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi, má ho s veľkou pravdepodobnosťou aj nalepený na stenách ciev(ateroskleróza).

Ľudia, ktorí majú dobre vyvinuté svalstvo, majú vyššiu hmotnosť a menej tukov v tele.

Diéta s obmedzením tukov je plnohodnotná, ľahko stráviteľná, dlhodobo užívateľná, má znížený obsah tukov. Nie sú tu zaradené potraviny, ktoré majú vyšší obsah cholesterolu, preto má diéta mierne protisklerotický charakter.

Odporúča sa aj pri doznievajúcom akútnom štádiu ochorenia pankreasu, pri ochorení pečene, žlčníka a poruche metabolizmu tukov (lipidov).

Výber potravín

“Cholesterol/saturated fat index” (CSI) uľahčuje výber potravín, ktoré majú nízky obsah cholesterolu, ako aj nasýtených tukov. Čím nižšia je hodnota CSI, tým je potravina “zdravšia”.

Mäso

  •  Mäso – hovädzie zadné, dusené teľacie, jahňacie, kuracie, zajačie
  • Ryby – netučné, sladkovodné i morské (napr. filé, treska, kapor, lieň, pstruh…)
  • Údeniny – dusená šunka, hydinové párky diétna saláma

 

Mäso:                                                                               Lipidy (g) CHOL      CSI
Bravčové chudé

17.7

0.071

9.7

Bravčové stredne tučné

32.0

0.083

13.7

Bravčové stehno

14.1

0.070

8.2

Bravčové tukové väzivo

91.0

0.085

35.9

Bravčové výsekové

32.0

0.062

13.8

Hovädzie chudé

5.9

0.080

7.4

Hovädzie stredne tučné

17.1

0.120

15.9

Hovädzie stehno

7.7

0.120

9.4

Hovädzia svalovina

4.3

0.058

4.5

Hovädzie výsekové

7.9

0.068

8.3

Hovädzie výsekové predné

11.0

0.056

9.1

Hovädzie výsekové zadné

2.3

0.097

5.9

Teľacia svalovina

1.3

0.070

3.8

Baranie výsekové

20.3

0.080

19.3

Vnútornosti:
Bravčová pečeň

4.8

0.340

18.4

Bravčové ľadviny

4.5

0.410

22.9

Bravčový jazyk

14.9

0.180

13.6

Bravčová krv

0.1

0.040

2.0

Hovädzí jazyk

13.7

0.119

14.6

Hovädzia pečeň

3.9

0.270

15.2

Hovädzie ľadviny

6.5

0.400

43.7

Hovädzie srdce

6.2

0.140

12.4

Hovädzia krv

0.2

0.163

 
Teľací brzlík

3.5

0.320

 
Teľací mozog

8.2

1.500

 
Teľacia pečeň

4.7

0.365

20.5

Teľacia slezina

5.5

0.140

 
Teľacie ľadviny

6.3

0.415

 
Ovčí mozog

9.1

2.200

 
Ovčia pečeň

4.0

0.300

 
Ovčie ľadviny

3.0

0.375

 
Mäsové výrobky:
Biele klobásy

16.9

0.100

11.3

Bratislavská klobása

44.7

0.109

17.9

Bravčová klobása

25.9

0.060

12.4

Bravčová varená klobása

35.7

0.075

16.5

Bravčové domáce klobásy

32.8

0.066

12.3

Desiatová klobása

20.9

0.064

10.9

Dunajská klobása

44.8

0.096

17.5

Gombasecká klobása

44.5

0.114

18.3

Ipeľská klobása

29.8

0.068

13.8

Levočská klobása

34.6

0.066

15.3

Levočská lahôdková klobása

27.7

0.067

13.2

Papriková klobása

24.9

0.062

11.9

Vínne klobásy

24.5

0.100

13.3

Boloňská saláma

25.5

0.057

12.7

Čingovská saláma

37.5

0.136

19.6

Gothajská saláma

39.9

0.064

17.6

Hlavičková saláma

18.3

0.106

17.4

Inovecká saláma

37.5

0.067

16.3

Inovecká saláma trvanlivá

41.4

0.079

17.9

Košická saláma

43.0

0.093

26.1

Libanonská boloňská saláma

14.8

0.066

9.1

Linčianska saláma

27.2

0.060

11.9

Liptovská saláma

26.0

0.053

15.7

Lovecká saláma

37.2

0.106

17.8

Malokarpatská saláma

51.4

0.119

24.6

Mäkká saláma

20.1

0.063

11.5

Moravská saláma

33.1

0.066

15.7

Mortadela

23.1

0.056

12.2

Myjavská saláma

25.7

0.055

18.0

Nitran

40.8

0.102

16.4

Pečeňová saláma

32.9

0.157

18.8

Piešťanská saláma

20.3

0.064

10.2

Pikantná saláma

32.9

0.065

14.5

Pivná saláma

23.8

0.058

12.1

Poľská saláma

38.6

0.070

13.9

Pribina

47.6

0.092

29.6

Púchovská saláma

43.7

0.106

18.0

Sereďská saláma

40.7

0.085

15.7

Slovenská saláma

19.4

0.055

12.9

Strážovská saláma

43.2

0.092

19.1

Šunková saláma

13.6

0.064

10.3

Tatranská jemnozrnná saláma

48.4

0.092

20.7

Turistická saláma

28.4

0.066

13.8

Turistická trvanlivá saláma

37.6

0.087

17.2

Vršatec

53.2

0.092

20.7

Žitavská saláma diétna

22.6

0.063

10.8

Párky

24.5

0.077

14.1

Bratislavské párky

28.4

0.020

10.8

Frankfurtské párky

29.3

0.049

13.9

Spartak párky

25.9

0.057

10.6

Spišské párky

30.7

0.053

11.7

Kabanos

26.3

0.062

14.8

Špekačky

29.3

0.058

13.2

Moravské údené

19.8

0.097

13.3

Slovenská šunka

17.5

0.074

9.5

Šunka dusená

10.0

0.052

5.1

Šunka s vyšším obsahom tuku

18.9

0.057

9.3

Domáce jaternice

18.5

0.101

20.1

Domáce žemľové krvavničky

30.9

0.071

15.6

Jemná sekaná

28.0

0.076

14.6

Pečeňový syr

31.2

0.174

18.4

Sedliacka tlačenka tmavá

52.8

0.070

19.2

Tlačenka mäsová svetlá

27.1

0.229

25.9

Bravčové vo vlastnej šťave

28.1

0.065

12.0

Karpatská nátierka

26.4

0.216

24.2

Krvná tučnica

39.1

0.062

14.4

Luncheonmeat s níz. obs. tuku

3.1

0.041

3.4

Luncheonmeat

26.6

0.060

13.3

Pečeňová paštéta

34.8

0.122

45.3

Údená slanina bez kože

91.6

0.068

35.7

Hydinové mäso:
Husací chrbát

54.7

0.081

20.2

Husacie mäso

34.3

0.072

14.2

Husacie prsia

10.7

0.073

12.7

Husacie stehno

32.1

0.072

14.0

Kačací chrbát

47.2

0.120

21.3

Kačací krk

6.4

0.070

 
Kačacie mäso

29.8

0.106

8.2

Kačacie prsia

30.5

0.110

14.8

Kačacie stehno

31.9

0.090

14.3

Kura – biele mäso

3.2

0.043

3.2

Kura – tmavé mäso

5.5

0.073

5.5

Kuracie mäso

9.3

0.057

5.9

Kuracie mäso s kožou

17.7

0.099

10.9

Slepačie mäso

15.4

0.059

9.7

Slepačie prsia

2.7

0.053

 
Slepačie stehno

4.3

0.059

 
Morčacie mäso

8.3

0.074

5.2

Hydinové vnútornosti:
Husacia pečeň

11.9

0.370

20.7

Kačacia pečeň

7.2

0.260

17.0

Hydinové výrobky:
Emulzia husacia krv

16.6

0.090

15.8

Husacia a kačacia krv s masťou

16.3

0.014

11.9

Husací chrbát pečený

40.3

0.116

18.4

Husacie prsia pečené

21.9

0.101

12.0

Husacie stehno pečené

25.5

0.099

7.2

Hyd.nátierka s nízkym obsahom tuku

12.6

0.030

 
Hydinová roláda

8.7

0.049

4.6

Hydinový kabanos

16.7

0.005

4.4

Hydinový luncheonmeat

5.1

0.049

3.9

Jemná hydinová paštéta

30.6

0.132

20.1

Jemná saláma z kuracieho mäsa

9.5

0.001

2.9

Kačací chrbát pečený

33.2

0.190

 
Kačacie mäso pečené

45.9

0.153

10.4

Kačacie prsia pečené

25.6

0.150

 
Kačacie stehno pečené

27.5

0.150

 
Kurací luncheonmeat

17.8

0.064

8.5

Kuracia roláda

18.0

0.050

9.0

Morčací guláš

16.2

0.039

15.4

Morčacia saláma mäkká

12.8

0.082

6.7

Morčacie mäso s ryžou

21.9

0.033

5.9

Morčacie párky

17.7

0.107

5.4

Orlická klobása

9.3

0.014

3.4

Paštéta z husacích pečienok

43.8

0.150

7.5

Sliepka na maďarský spôsob

7.6

0.004

14.1

Sliepka na paprike so smotanou

10.4

0.006

15.0

Vaječná hydinová nátierka

37.3

0.004

16.2

Ryby sladkovodné:
Belica veľká – biely sval

3.0

0.310

16.3

Belica veľká – červený sval

3.9

0.460

24.0

Hrúz obyčajný – biely sval

2.8

0.250

13.4

Hrúz obyčajný – červený sval

3.6

0.400

21.1

Jalec hlavatý – červený sval

2.4

0.278

14.5

Jalec obyčajný – biely sval

2.6

0.270

14.1

Jalec obyčajný – červený sval

3.5

0.460

23.9

Kapor obyčajný

6.0

0.354

19.1

Mieň obyčajný – biely sval

1.2

0.150

7.7

Mieň obyčajný – červený sval

1.7

0.310

15.8

Nosáľ – biely sval

3.4

0.370

19.3

Nosáľ – červený sval

4.3

0.560

28.9

Ostriež obyčajný – biely sval

1.8

0.220

11.4

Ostriež obyčajný – červený sval

2.4

0.390

20.1

Ostriež obyčajný

1.6

0.072

3.9

Platesa riečna

1.5

0.255

13.2

Pleskáč vysoký – biely sval

2.1

0.200

10.5

Pleskáč vysoký – červený sval

2.9

0.350

18.1

Plotica obyčajná – biely sval

2.8

0.290

15.3

Plotica obyčajná – červený sval

3.3

0.370

19.3

Pstruh

4.2

0.222

11.7

Pstruh – biely sval

1.9

0.255

13.2

Pstruh – červený sval

2.4

0.320

16.4

Sih pelaď – biely sval

3.9

0.465

24.2

Sih pelaď – červený sval

4.2

0.539

27.9

Sih veľký – biely sval

3.5

0.351

18.3

Sih veľký – červený sval

4.0

0.466

24.1

Sivoň americký – biely sval

2.3

0.250

13.1

Sivoň americký – červený sval

3.1

0.377

19.3

Šťuka obyčajná – biely sval

1.9

0.230

11.9

Šťuka obyčajná – červený sval

2.3

0.270

14.0

Šťuka obyčajná

0.8

0.063

3.3

Úhor riečny

21.0

0.082

8.9

Zubáč obyčajný – biely sval

2.1

0.300

15.7

Zubáč obyčajný – červený sval

2.6

0.400

20.8

Ryby morské:
Halibut atlantický

5.7

0.039

2.8

Losos atlantický

11.3

0.070

5.2

Makrela obyčajná

10.9

0.062

6.2

Ostriež morský

5.2

0.041

2.8

Osmonoh obyčajný

1.3

0.048

2.7

Pikša

0.4

0.063

25.4

Platesa veľká

1.2

0.046

2.8

Sajda

0.8

0.071

3.7

Sardinka

11.0

0.100

6.3

Sleď obyčajný

12.6

0.220

13.9

Solea obyčajná

1.8

0.050

 
Šprota obyčajná

8.4

0.044

4.3

Stavrida obyčajná

5.5

0.066

 
Treska obyčajná

0.4

0.043

2.3

Tuniak obyčajný

8.4

0.038

3.6

Žralok malý

14.5

0.074

3.9

Iné morské živočíchy:
Homar obyčajný

1.9

0.135

 
Hrebenatka

0.1

0.104

 
Kalmar

1.7

0.225

11.8

Krevety

1.4

0.138

7.0

Langusty

1.1

O.140

7.1

Rak riečny

0.5

0.158

 
Slávka jedlá

1.3

0.126

6.9

Ustrica

1.2

0.123

6.6

Rybie výrobky:
Halibut údený

13.5

0.070

5.4

Kaviár

15.5

0.300

15.8

Losos údený

9.1

0.070

4.3

Lososová drť

51.5

0.043

8.6

Makrela údená

15.0

0.075

6.3

Sardinky v oleji

18.7

0.080

9.4

Sleď údený

8.5

0.085

6.4

Rybie prsty mrazené

7.8

0.029

4.0

Rybie prsty vypráž. v bravčovej masti

9.0

0.037

6.8

Rybie prsty vypráž.v slneč. oleji

12.7

0.032

5.2

Treska mrazená

0.6

0.043

2.3

Tuniak v oleji

19.4

0.100

10.2

Mlieko a mliečne výrobky

  •  Nízkotučné egalizované, mlieko nepodávame ako samostatný pokrm, iba na prípravu pokrmov
  •  Vhodné sú kyslé mliečne výrobky – biokys, kefírové mlieko, jogurtové mlieko
  •  Jogurt biely alebo s povolenou ovocnou príchuťou Termix, tvaroh mäkký i tvrdý, nízkotučný
  •  Syry – tavené do 30 % t. v s. bez pikantných príchutí
  •  Tvrdé, strúhané, Eidam, Moravský bochník
  •  Vhodné sú tvarohové syry
Mliečne výrobky:                                                  Lipidy (g)        CHOL    CSI
Jogurt biely plnotučný

3.6

0.011

2.7

Jogurt biely nízkotučný

0.1

0.004

 
Maslo čerstvé

82.6

0.120

50.6

Mlieko plnotučné

3.4

0.006

2.4

Mlieko polotučné

2.0

0.005

1.6

Mlieko sušené plnotučné

26.2

0.120

19.1

Mlieko zahustené nesladené

8.1

0.025

5.6

Mlieko zahustené sladené

9.1

0.034

6.9

Kakaové mlieko plnotučné

3.6

0.006

4.8

Kakaové mlieko polotučné

2.3

0.005

4.8

Ochutené mlieko citrónové

1.8

0.005

0.3

Ochutené mlieko karamelové

1.8

0.005

0.3

Smotana (do kávy)

6.0

0.025

5.4

Smotana 33 % (šľahačka)

33.7

0.109

23.8

Smotana 40 %

40.0

0.137

30.7

Smotanový krém kakaový

18.0

0.055

3.9

Smotanový krém ovocný

17.7

0.055

2.8

Smotan.krém vanilkový so sirupom

17.0

0.058

2.9

Termix – tvarohový dezert čokoládový

9.7

0.013

9.2

Termix – tvarohový dezert karamelový

12.1

0.018

16.3

Termix – tvarohový dezert kávový

9.1

0.013

9.8

Termix – tvarohový dezert ovocný

10.6

0.018

14.2

Termix – tvarohový dezert vanilkový

12.2

0.018

15.9

Tvaroh mäkký – chudý

0.4

0.001

 
Tvaroh mäkký – polotučný 5.1 0.017 3.9
Tvaroh mäkký – tučný

11.4

0.037

8.8

Mrazené mliečne výrobky:
Ascot

8.4

0.033

5.2

Eskimo maxi

6.7

0.065

38.2

Fragola limone

3.7

0.011

0.9

Mrazený smotan.krém čokoládový

17.0

0.025

24.9

Mrazený smotanový krém orechový

16.4

0.025

28.1

Nanuková torta

12.1

0.018

23.3

Rollo brune

13.1

0.017

20.2

Zmrzlina mliečna

12.4

0.021

 
Syry:
Čedar – 50 % tuku v sušine

32.2

0.100

24.7

Edelpilz

19.8

0.088

19.0

Eidam – 40 % tuku v sušine

23.4

0.071

18.1

Ementál – 45 % tuku v sušine

29.7

0.092

22.6

Gouda – 45 % tuku v sušine

29.2

0.114

24.0

Hermelín – 50 % tuku v sušine.

25.7

0.072

19.1

Hermelín – 45 % tuku v sušine.

22.3

0.057

9.6

Krémový – Imperial

15.6

0.094

 
Parmezán

25.8

0.068

19.3

Topený syr – priemer

32.0

0.088

 

Vajcia

  •  Bielok neobmedzene, žĺtok 1 ks na deň
  •  Vajcia nepodávame ako samostatný pokrm, iba na prípravu pokrmov

 

Tuky

  •  Povolené max. 55 g tukov/deň – voľného i v potravinách (voľný tuk max 35 g a 20 g tuku obsadeného v        potravinách). Väčšie množstvo tukov sa zaraďuje v dopoludňajších hodinách, menej potom večer
  • Čerstvé maslo, náhradné maslá – nátierkové maslo: Perla, Rama, Flora
  • Jednodruhové rastlinné oleje (slnečnicový, repkový, olivový)
Tuky rastlinného pôvodu:                               Lipidy (g)      CHOL          CSI
Olej Heliol

99.7

< 0.001

11.8

Olej Heliol Extra

99.7

< 0.001

11.8

Olej kukuričný

99.7

0.002

15.1

Olej Maja

86.8

0.003

7.8

Olej olivový

99.5

< 0.001

16.1

Olej Palmol

99.7

0.002

15.1

Olej repkový

81.4

0.003

5.9

Olej slnečnicový

99.7

< 0.001

11.8

Olej sójový

99.7

0.001

16.7

Olej stolový

86.9

0.003

7.8

Olej Vegetol

99.7

< 0.001

11.8

Tuk pokrmový Hera

82.6

< 0.001

16.0

Tuk pokrmový Juno

83.3

< 0.001

14.9

Tuk pokrmový Perla

84.1

< 0.001

81.9

Tuk pokrmový Smeta

80.2

0.046

19.6

Tuk pokrmový Visa

82.7

< 0.001

95.7

Tuk margarín stolový

78.8

0.049

28.9

Tuk margarín mliečny špeciál

78.3

0.003

15.0

Tuky živočíšneho pôvodu:
Bravčová masť topená

99.5

0.090

48.7

Bravčová slanina surová

84.4

0.079

40.6

Hovädzí loj topený

96.7

0.094

60.7

Husací tuk surový

91.5

0.045

29.9

Kačací tuk surový

82.9

0.080

34.0

Sacharidové potraviny

  • Cukor, med primerane, múka hladká, polohrubá i hrubá, ovsené vločky – po úprave mix, krupica, krúpy (lisujeme)
  • Príkrmy – zemiaky, zemiaková kaša, cestoviny, jemné knedlíky, ryža, knedlík diétny – nesmie byť kyprený droždím, krupicové, múčne noky
  • Pečivo – staršie biele, vodové, netučné rohlíky, veka, staršia netučná vianočka alebo mazanec, piškóty. Pečivo nie s posýpkou
  • Piškótové, múčne cesto, tvarohové, odpaľované sparované, krupicové cesto
Cukrárenské výrobky a trvanlivé pečivo:                 Lipidy (g)  CHOL       CSI
Bábovka šľahaná

14.6

0.002

1.1

Bábovka trená

16.9

0.003

4.8

Bratislavsky rožtek makový

24.1

0.068

8.9

Dia čokoládový rez smotanový

16.2

0.050

4.5

Dia roláda čokoládová

24.9

0.001

11.4

Dia tortový korpus

5.1

0.002

0.5

Dia tortový rez orieškový

23.7

0.236

20.0

Fruti chlebíček

15.8

0.001

4.0

Koláč cukrár. s makovou náplňou

17.4

< 0.001

2.3

Koláč cukrár. s tvarohovou náplňou

8.1

0.039

3.4

Krémeš

10.6

0.055

3.4

Likérový tukový rez

21.6

0.001

5.2

Linecké trené s marmeládou

22.1

0.012

6.6

List. výr. s makovou náplňou

26.8

0.038

4.3

List. výr. s orechovou náplňou

26.1

0.039

3.6

Listová trubička

19.5

0.048

2.9

Listové cesto

28.8

0.034

2.3

Maslové bratislavské rožky makové

26.0

0.050

17.6

Maslové bratislavské rožky orechové

30.0

0.049

17.1

Pagáčik

15.9

0.016

9.2

Parížan

29.2

0.027

4.8

Parížska šľahačka

26.7

0.107

8.1

Parížsky trojhran

24.1

0.084

6.4

Piškóty cukrárenské

3.3

0.289

15.7

Pražský dezert

2.8

0.001

3.4

Pražský rez

31.7

0.028

4.8

Sachrový rez

19.8

0.002

2.6

Skalický trdelník

21.8

0.079

14.4

Slané syrové tyčinky

29.1

0.093

12.5

Šiška cukrárenská

21.8

0.062

5.1

Tortový korpus kakaový

14.2

0.002

1.5

Tortový korpus s olejom

13.4

0.002

0.9

Tvarohová šatôčka

7.1

0.001

0.2

Tvarohový závin

13.6

0.002

0.2

Vaječné venčeky s maslovou  náplňou

4.8

0.059

11.3

Vianočka cukrárska

13.4

0.141

11.2

Zázvorník

3.7

0.160

9.1

Ovocie

 

  • Syrové – jablká, marhule, broskyne dobre vyzreté
  • Tepelne upravené – jablká, marhule, broskyne, čerešne, višne, slivky, nektárinky
  • Ovocie južné – banány, mandarínky, pomaranče, grapefruity

 

Zelenina

 

  • Mladá, jemná, čerstvá, mrazená, sušená i sterilizovaná
  • Mrkva, zeler, petržlen, pastiňák, čierne korenie, hrášok – malé množstvo, dyne, patizóny, špenát, fazuľka, rajčatá, hlávkový šalát, červená repa, paradajkový pretlak, paradajková šťava, dyne ako dusená zelenina
  • Pažítka, petržlen, kôpor, mladá zelerová vňať, bazalka, saturajka, majoránka, drvený kmín, vývar z bôbového listu, vývar z hub, citrónová a pomarančová šťava, pomarančová kôra, vanilkový cukor